معرفی شرکت


image

معرفی شرکت

شرکت صنایع ذوب آهن شمالغرب ( NWSI) در زمینی به مساحت تقریبی ۹۱ هکتار در فاصله حدود ۱۶۰ کیلومتری تبریز- ملکان (۵ کیلومتری جاده آروق) احداث میگردد . محل پروژه بدلیل نزدیکی به خطوط انتقال برق، گاز، آب تصفیه شده از زرینه رود و راه آهن انتخاب و پیش بینی میشود برای نزدیک به ۱۰۰۰ نفر اشتغال مستقیم و برای ۵۰۰۰ نفر نیز اشتغال غیر مستقیم ایجاد کند . برق پروژه بمیزان تقریبی ۱۳۰ مگا وات از خط ۲۳۰ کیلو ولت تامین و گاز طبیعی مصرفی آن نیز بمیزان ۴۱۰۰۰ نرمال متر مکعب در ساعت از خط لوله در دست احداث ۱۰۰۰ پوندی گاز تامین خواهد شد . آب مصرفی پروژه نیز از خط آب تصفیه شده طرح انتقال آب رود خانه زرینه رود از میاندوآب به تبریز و شهرهای مسیر قابل تامین می باشد . مواد اولیه پروژه که عمدتاً به صورت گندله می باشد بوسیله راه آهن در دست احداث مراغه – ارومیه حمل خواهد شد . ظرفیت اسمی این واحد تولید ۸۰۰.۰۰۰ تن بیلت ( شمش آهن ) و ۸۰۰.۰۰۰ تن آهن اسفنجی و حدود ۶۰۰.۰۰۰ تن انواع میلگرد ساختمانی در سال خواهد بود .

image

خطوط تولید

پروژه ذوب آهن شمالغرب از ۳ واحد بزرگ احیاء مستقیم، ذوب و ریخته گری و واحد نورد تشکیل میگردد. در واحد احیاء سنگ آهن که بصورت گندله می باشد در تماس با گاز احیاء که در واحد ریفورمر و بوسیله گاز طبیعی تولید شده است، احیاء و آهن اسفنجی تولیدی بهمراه مقادیری آهن قراضه به واحد ذوب و ریخته گری انتقال یافته و در کوره ای بنام کوره قوس الکتریکی به کمک جریان برق و از طریق الکترودهایی ذوب شده بعد از تخلیه به پاتیل های ذوب به واحد ریخته گری مداوم انتقال و در آنجا بصورت محصول شمش (بیلت) با مقاطع مختلف مربعی شکل به ابعاد ۱۳x۱۳ تا ۱۸x۱۸ سانتیمتر و در طولهای ۶ الی ۱۲ متر ریخته گری میشود، سپس این محصول به واحد نورد جهت تولید انواع میلگرد های ساختمانی ارسال و مازاد آن نیز به سایر واحدهای نورد جهت تولید میلگرد، نبشی ، تسمه و ... تحویل خواهد شد .

image

محدودیت ها و الزامات محیط زیستی

از آنجا که رعایت الزامات زیست محیطی جهت کنترل آلاینده های منتشره از قبیل ذرات معلق جامد، گازهای متصاعد شده و آب های آلاینده مورد تاکید مسئولین و سازمان های متصدی امر می باشد در طراحی واحدهای احیاء مستقیم، ذوب و ریخته گری و نورد الزامات زیست محیطی لازم جهت کنترل آلاینده های منتشره مورد توجه اکید قرار گرفته است. براین اساس پس از مطالعه و بررسی کامل فرایند تولید، مراکز و منابع آلاینده محیط زیست در فرایند مشخص شده و پس از شناسایی و تعیین عامل یا عوامل ایجاد آلودگی و مقایسه آن با استانداردهای ملی یا بین المللی، راهکارهای مناسب جهت مقابله با آنها در نظر گرفته شده است. از جمله روش های مناسب برای مقابله و حذف آلودگی، نصب سیستم های غبارگیر خشک و تر در سر راه خروجی محصول برای جذب مواد معلق همراه با آن و احداث حوضچه های ته نشینی و بسترهای خشک جهت حذف مواد معلق در سیال های فرایندی می باشد. پسابهای صنعتی نیز پس از انجام تصفیه های شیمیایی و فیزیکی و هوادهی در حوضچه های مخصوص وارد حوضچه های ته نشین شده و مواد جامد آن کاملاٌ جدا وآب حاصل از آن دوباره وارد سیکل مصرف شده یا به مصرف آبیاری فضای سبز خواهد رسید.


آشنایی با ذوب آهن


image

صنعت آهن

فرم خالص آهن فلزي با جلاي نقره اي و ته رنگ خاکستري است و چون به سهولت در معرض هوا اکسيد مي شود، ندرتاً به صورت ناتيو يافت مي شود. آهن به ميزان حدود 5 درصد در پوسته زمين رها شده است و کاني هاي آن از نظر ترکيب و شکل ظاهر بسيار متنوع هستند. معمول ترين کاني هاي آهن اکسيدهاي با رنگ هايي از خاکستري تا زرد يا قرمز هستند که مهمترين آنها مگنتيت (Fe3O4 ) و هماتيت (Fe2O3 ) هستند. ساير کاني هاي معمول آهن اکسيدهاي هيدراته مثل گوتيت (FeO(OH)) و ليمونيت (FeO(OH).nH2O) و کاني کربناته (FeCO3) هستند. مهمترين منابع تجارتي ماده معدني آهن ساختارهاي لايه اي آهن (BIF) هستند که در سنگ هاي پروتروزوئيک يافت مي شوند. منابع تجارتي معمولاً آن منابعي هستند که توسط فرآيندهاي طبيعي ثانويه تا عياري حدود 65 درصد آهن غني شده باشند.

توده هاي ماگمايي نيز مي توانند منابعي براي مقادير بزرگ مگنتيت باشند. بزرگترين توده آهن ماگمايي شناخته شده تاکنون کايروناي سوئد است. ذخيره ماده معدني آهن جهان حدود 150ميليارد تن برآورد مي شود که حاوي 73 ميليارد تن آهن است. اکراين و روسيه به ترتيب بزرگترين ذخاير آهن جهان را دارا هستند. سنگ آهن در مقياس بزرگ (بيش از يک ميليون تن در سال) علاوه بر ايران در روسيه ، سوئد، اکراين، موريتاني، آفريقاي جنوبي، کانادا، مکزيک، ايالات متحده آمريکا، برزيل، هندوستان، قزاقستان و استراليا توليد مي شود و بزرگترين توليد کننده آن چين است.

استخراج عمده سنگ آهن دنيا با روشهاي استخراج سطحي و به خصوص به روش روباز و به کمک حفاري و انفجار و سيستم شاول/ لودر و کاميون صورت مي گيرد. هر چند که استخراج زيرزميني آهن با روشهايي مثل استخراج از طبقات فرعي و تخريب بلوکي نيز صورت گرفته است. فرآوري سنگ آهن عمدتاً به روش جداسازي مغناطيسي، جداسازي ثقلي و فلوتاسيون صورت مي گيرد. حتي مي توان براي ماده معدني هماتيت با خاصيت مغناطيسي ضعيف نيز از جداسازي مغناطيسي با شدت مغناطيس زياد استفاده کرد. البته اين ماده معدني به کمک فلوتاسيون نيز مي تواند تغليظ شود. حدود 98 درصد سنگ آهن با عيار مناسب يا کنسانتره آهن توليدي دنيا به مصرف توليد فولاد مي رسد و مستقيماً به صنايع فولادسازي ارسال مي شود. سنگ آهن يا کنسانتره آهن مذکور، در فرآيند آهن سازي و با استفاده از يک ماده احيا کننده، احيا شده و به آهن تبديل مي شود.


پرسنل کلیدی


img

مهندس حمایت خواه ( مدیرعامل )

img

سلیمان زلفی( مدیرمالی )

img

سعید پورشریفی( رئیس هیات مدیره )

img

حسن زنجانی( نائب رئیس هیات مدیره )